Home  |  Schoenenwinkels  |  Werkwijze  |  Contact  |  Links

Opdrachtgever: Mayke van Hulten
Schoenenwinkel, Oisterwijk. Ontwerp: 1998

In dienst van 3D-projecten

  • De opdracht: De kleine bestaande winkel uitbreiden naar het grotere pand links. De gevels moesten van commissie welstand hun eigen karakter behouden, de winkelpui kon dus geen uniforme uitstraling krijgen. Toch mocht er geen twijfel over bestaan dat het hier om één winkel ging. Ook de doorbraak tussen de twee panden binnen mocht er niet aangeplakt uitzien. Binnen moest het één grote ruimte worden.

  • De oplossing: De twee gevels zijn qua kleur tegenovergesteld maar hebben beiden kenmerken van elkaar gekregen. De gevel rechts was nog niet zolang geleden opgeknapt en werd dus als leidraad genomen voor de gevel links. Het interieur werd door de doorbraak geconfronteerd met een aantal dragende kolommen die niet of nauwelijks in een goed ritme stonden. Dit is opgelost door naast de dragende kolommen niet dragende kolommen bij te plaatsen. Hierdoor ontstond een streng ritme waarbinnen de rest van het interieur kon ontstaan. Door de afwijkende kolommen van een andere kleur te voorzien gingen deze zich gedragen als meubelstukken en werden daardoor juist de krenten in de pap. De uitstraling van de winkel is museaal en plaatst de schoen op een voetstuk.